Home / Heb ik een vergunning nodig om mijn blokhut in de tuin te plaatsen
Op deze pagina leg ik je alles uit over het plaatsen van een blokhut en het aanvragen van een vergunning hiervoor. 

Vergunning tuinhuis of blokhut nodig?

Wees gerust, voor de bouw van de meeste blokhutten en tuinhuizen heb je geen vergunning nodig! Bepaalde regels zijn de afgelopen jaren versoepeld, waardoor een vergunning nog meestal niet is. Na het lezen van dit blog kun je jouw bouwplannen voortzetten en een tuinhuis bouwen in je achtertuin. Bestel je blokhut of tuinhuis eenvoudig bij Countrywood. Bij ons ben je altijd verzekerd van de laagste prijsgarantie en snelle levering uit eigen voorraad. 

Kan ik vergunningsvrij bouwen?
Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is jouw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en ga je hier niet in wonen? Dan heb je in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.

Vergunning tuinhuis nodig op een volkstuin?
Een volkstuin is een openbaar gebied dat de gemeente verhuurt aan inwoners. Daarom verschillen de regels voor een blokhut per volkstuin. Over het algemeen komen de regels overeen met de bovenstaande regels. In veel gevallen mag je tuinhuis niet meer dan 30 m2 beslaan en niet hoger dan 3 meter zijn. Ook mag je er vaak niet permanent in wonen of overnachten. De gemeente besteedt het beheer van volkstuinen vaak uit aan verenigingen. Het is daarom raadzaam om hiervoor het bestuur van de volkstuin te raadplegen om te bekijken of je een vergunning nodig hebt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je wel in je tuinhuis mag slapen, als deze op een volkstuin staat. Dit verschilt echter ook per volkstuin en per gemeente. Zoek je dus specifiek een blokhut voor een volkstuin, dan is het aan te raden eerst de regels van de vereniging te bekijken voordat je tot aankoop en bouw overgaat.

Een vergunning aanvragen is ook niet nodig als je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je bouwt naast of bij een bestaande woning een tuinhuis;
  • Je bouwt je tuinhuis op de grond (dus niet als een etage op een bestaand gebouw);
  • Je nieuwe buitenverblijf heeft maar één verdieping;
  • Je bouwt het tuinhuis voor privégebruik en niet voor een commercieel doeleind;
  • Als je bijbehorend bouwwerk op het erf komt te staan, dien je minimaal 1 meter afstand tot de openbare weg of groen aan te houden;
  • Wanneer je een blokhut bouwt, dient de afstand minimaal 1 meter tot het voorerf te zijn;
  • Als je tuinhuis een vloeroppervlakte van meer dan 10 m2 heeft, dien je minimaal 1 meter afstand te houden van het erf van je buren;
  • De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn;
  • Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn;
  • De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op je terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn;
  • Je mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.

Dit zijn de belangrijkste regels voor tuinhuisjes, blokhutten of een overkapping. Je hebt dus niet snel een vergunning nodig. Twijfel je nog of je aan al deze voorwaarden voldoet? Doe dan altijd even een check bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt. Als je geen vergunning hoeft aan te vragen, is het ook niet nodig om de bouw van je bouwwerk te melden bij de gemeente. Deze meldingsplicht is namelijk komen te vervallen.

  Annemijn Otten     03-11-2023 10:19     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.